ELKRISEN

Surdegen på väg att lösas: Effekthöjning i kärnkraftverk närmar sig

Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Bild: Christine Olsson/TT

Forsmark 1 har sedan länge velat höja effekten med 100 megawatt – men Svenska kraftnät har sagt nej. Nu verkar problemen vara på väg mot en lösning.

Tidningen Näringslivet har tidigare rapporterat om surdegen som legat kring effekthöjning för Forsmarks första reaktor som vore ett fint tillskott i den planerbara kolumnen.

– Effekthöjningen med 100 megawatt hos Forsmark 1 går in i sitt tjugonde år nu sedan man började planera det. Även om allt är på plats tekniskt så kan Svenska kraftnät inte bevilja att effekten skickas ut ännu, sa kärnkraftssamordnare Carl Berglöf till TN för en tid sedan.

Vad är det som sinkar då?

– Det handlar om driftsäkerhetsaspekter, vilka krav man ska ställa på elproduktionen så att den är robust mot störningar och annat. Och det är jätteviktigt så klart, men det ska inte behöva ta så här lång tid. Om det fortsätter så här så kan vi glömma den här elektrifieringen.

Nu verkar knutarna vara på väg att lösas, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

– När det gäller de första 50 megawatt av effekthöjningen väntar vi ett permanent beslut från Svenska Kraftnät under mars eller april, efter att vi har gjort några små åtgärder i anläggningen, säger Johan Börjesson, vice vd vid Forsmarks Kraftgrupp AB till tidningen.

– Det ser positivt ut och vi kan bekräfta att de får svar under våren på det de har ansökt om. Vi kommer att svara om de kan få tillstånd för hela effekt­höjningen eller får göra den i steg, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät.

För att därutöver höja med ytterligare 50 megawatt, behöver Svenska kraftnät vidta åtgärder i nätet mellan Tuna och Odensala, något som Johan Börjesson ”inte utesluter att det kan ske under året”.

– Som det ser ut nu ser det positivt ut, säger Erik Ek till tidningen.

Svenska Dagbladet: ”Vattenfalls glädjebesked – elproduktion kan öka”