DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Ny mätning: Företagens optimism håller i sig

Américo Fernández, privatekonom på SEB Stockholm. Bild: Caisa Rasmussen / TT

Trots en viss tillbakagång ligger företagares framtidstro över det historiska snittet, enligt SEB:s nya Företagarindikator. ”Likt andra konjunkturindikatorer ser vi den här månaden en viss nedjustering i framtidstron jämfört med förra månadens stora uppgång”, säger privatekonomen Américo Fernández i en kommentar.

Hur utvecklingen fortsätter under våren är ovisst.

– Indikatorn befinner sig dock fortfarande en bit över sitt historiska snitt vilket återspeglar att optimismen håller i sig. Blickar vi mot våren så är det en period som oftast förknippas med högre aktivitet hos egenföretagare men som eventuellt kan få ett bakslag om räntesignalerna från Riksbanken skjuts på framtiden, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Även HR-företaget Azets undersökning från i januari vittnar om en viss optimism bland små och medelstora företag i Norden, Storbritannien och Irland. Dock oroar det ekonomiska läget och det geopolitiska läget. En analys som bland annat Business Sweden delar.

– Just nu kretsar mycket kring Huthirebellerna och Röda havet där transporterna i stället får gå runt Afrika, vilket ger förseningar och högre kostnader, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, till TT.

SEB pressmeddelande: Egenföretagarnas optimism håller i sig under våren

Azets pressmeddelande: Azets barometer visar försiktig optimism bland företag i norra Europa

SvD: Företagens optimism dämpas av krigsoro