ELKRISEN

Näringslivet: Krävs investeringar i alla fossilfria kraftslag

Michelle Tun von Gyllenpalm, energiexpert på Svenskt Näringsliv, välkomenar regeringens utredning om elmarknaden. Bild: Pontus Lundahl / TT, Stefan Tell

Näringslivet välkomnar regeringens utredning om elmarknaden. ”Näringslivets omställning och utveckling bygger på ökad elproduktion”, säger Michelle Tun von Gyllenpalm, energiexpert på Svenskt Näringsliv, till TN.

Regeringen har idag presenterat flera nyheter inom energiområdet. Bland annat ska en utredning tillsättas som utreder elmarknaden och regeringen tar även initiativ inom havsvindsproduktionen.

Michelle Tun von Gyllenpalm, energiexpert på Svenskt Näringsliv, efterlyser förutsägbarhet för investeringar i alla fossilfria kraftslag.

– I ett elsystem som är i stark omvandling kan det behövas nya marknadsmodeller som säkerställer att de nyttor och egenskaper som behövs för ett leveranssäkert system och stabilt nät.

– Elanvändningen i Sverige förväntas öka dramatiskt som en följd av klimatomställningen och utvecklingen i näringslivet. Detta kommer att fordra stora investeringar i både ny fossilfri elproduktion och förstärkt och utbyggt elnät. Utan stabila förutsättningar och en marknadsmodell som styr åt rätt håll kommer dessa investeringar inte bli av.

Regeringen har också givit länsstyrelserna Västra Götalands län och Östergötlands län i uppdrag att titta på förutsättningarna för ny havsvindsproduktion och SGU får i uppdrag att titta på förutsättningarna för undervattenskablar till havsvindparker.

– Redan fram till 2030 ser vi ett kraftigt ökat effektbehov till följd av näringslivets investeringsplaner. I det korta perspektivet är storskalig vindkraftsproduktion avgörande för att erbjuda den effekt som behövs för att möjliggöra dessa investeringar, säger Michelle Tun von Gyllenpalm, energiexpert på Svenskt Näringsliv.

– Det är viktigt att vi har en helhetssyn på elsystemet där de olika kraftslagen tillsammans med nätet formar en stark och kostnadseffektiv helhet.

– Vindkraft är en viktig beståndsdel i vårt elsystem med stark utvecklingspotential. Det är viktigt att vi fortsätter utveckla kraftslaget för att vi inte ska tappa näringslivsinvesteringar som är viktiga för Sveriges fortsatta utveckling.