DEN SVENSKA EKONOMIN

Tufft för hantverkarbranschen: ”Situationen är allvarlig”

Minskad orderingång för landets hantverkare, enligt en ny undersökning. Bild: Pressbild

Minskad orderingång och oro för framtiden. Läget är tufft för landets hantverkare, att döma av den senaste hantverkarbarometern från Beijer Byggmaterial. ”Om inget görs nu riskerar den här krisen att bli ännu värre”, säger företagets vd Geir Thomas Fossum i en kommentar.

Branschundersökningen Hantverkarbarometern skickas ut varje halvår. I den senaste undersökningen svarade 649 hantverkare. 46 procent vittnade om minskad ordernedgång under de senaste sex månaderna och 47 procent tror att konjunkturen kommer att försämras ytterligare.

– Situationen för Sveriges hantverkare är allvarlig och det krävs omedelbara åtgärder från regeringen för att bromsa nedgången i branschen. Att höja ROT-avdraget från 30% till 50% är något vi förespråkat länge och som skulle ge stor effekt i form av ökad efterfrågan och fler jobb. Vi hoppas att regeringen lyssnar på oss och på branschen. Om inget görs nu riskerar den här krisen att bli ännu värre, säger Geir Thomas Fossum, vd på Beijer Byggmaterial, i en kommentar.

Pressmeddelande: Störtdykning i hantverkarbranschen - nya nedgångar under hösten