DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Bitcoinprofilen: ”Blir beskattad 400 procent”

Bitcoin - en digital valuta, skapad 2009, vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan inblandning av tredje part. Bild: Janerik Henriksson/TT

Linus Dunkers är indragen i fejd med Skatteverket och försatt i personlig konkurs. ”Jag blir beskattad 400 procent”, säger han till SvD Näringsliv.

Konflikten mellan Skatteverket och Bitcoinprofilen Linus Dunkers handlar om 23 miljoner kronor som han omsatt på utvinning och handel med kryptovalutor, skriver SvD Näringsliv.

Linus Dunkers menar att Skatteupplysningen till en början meddelat att verksamheten kunde ses som en hobbyverksamhet och därmed inte var skattepliktig. Men när han under 2016 gjorde stora vinster fick han rådet att deklarera som kapitalvinster.

Men 2018 beslutade Skatteverket att Linus Dunkers var skyldig staten över tio miljoner kronor i utebliven skatt, då myndigheten menar att krypto­investeringarna har bedrivits i en sådan omfattning att det ska ses som näringsverksamhet.

– Det är helt absurt. Min totala vinst var cirka 2,5 miljoner kronor. Som mest borde jag skatta en miljon, och inte fyra gånger mer än vad jag tjänade, säger han till SvD Näringsliv.

Linus Dunkers har överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten som i sin tur dömde till myndighetens fördel. Nu förbereder han en överklagan till Kammarrätten.

SvD: Bitcoinmiljonären: ”Blir beskattad 400 procent”