BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Kapningar inte största hotet – här är verkliga farorna för ditt företag

Anders Björkenheim är expert på bedrägeriprevention. Bild: Mostphotos, Privat

Brottsligheten biter sig fast allt hårdare i det svenska näringslivet. Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention, pekar ut vilka brott som är vanligast och hur du bäst skyddar dig.

Enligt en ny rapport har varannan företagare blivit utsatt för brott. Polisens beräkningar visar att det betalas ut mellan 14 och 18 miljarder felaktigt till kriminella varje år i rena bedrägeribrott. Samtidigt varnar Stockholms Handelskammare för att över hälften av alla företagare oroar sig för att få sitt företag kapat.

Hur ska ska företagare skydda sig mot kriminalitet? Vilka är de vanligaste bedrägeriförsöken och var ska företagaren lägga fokus?

Anders Björkenheim är expert på bedrägeriprevention och driver företaget Accessus. Han förklarar att det finns mycket att vara vaksam på som företagare, men att det är meningslöst att vara orolig för att få sitt företag kapat.

– Det är samma risk att bli träffad av blixten som att få sitt företag kapat. Mellan fem och tio företag per år blir kapade enligt Bolagsverket – ungefär lika många som blir träffade av blixten varje år, säger han.

Anders Björkenheim förklarar att bilden av att det bara är för en kriminell att fylla i en blankett som lämnas in till Bolagsverket för att ta över någons företag inte stämmer.

– Det är oerhört komplicerat att få till en situation där man faktiskt kan nyttja ett företags kreditvärdighet eller ställa till problem för det. Om någon försöker ta över ditt företag kommer du att få en digital notifiering eller ett brev till din folkbokföringsadress. Sen måste personen dessutom lyckas dra nytta av att lyckas sätta sig i styrelsen. Det sker i princip inte, säger han.

– Om det är tusen saker ett företag ska oroa sig för så hamnar det här på plats tusen.

I somras färdigställdes en utredning om brott mot företag till regeringen. Sedan dess har regeringen lagt ett lagförslag om att företagskapning ska kriminaliseras genom en ny straff­bestämmelse. Förslaget är nu ute på remiss.

– Att det nu ligger skarpt förslag om att lagstifta mot bolagskapningar är fullständigt meningslöst och jag är förbluffad att detta lyfts fram som ett stort problem. Det vittnar om en stor okunskap hos den särskilda utredare som presenterade sin rapport nu i somras. Det riskerar att dra fokus på betydligt viktigare åtgärder, säger Anders Björkenheim.

Hälften av de kriminella nätverken driver egna företag

Så vad ska företagare oroa sig för? Anders Björkenheim ger en rad exempel.

– De ska oroa sig för att bli utkonkurrerade av kriminella konkurrenter som använder svartarbetande arbetskraft eller inte betalar andra skatter och avgifter. De ska oroa sig för att de säljer varor och tjänster till företag med upplåsta årsredovisningar eller som aldrig har för avsikt att betala. De ska oroa sig för att hälften av de kriminella nätverken i Europa driver egna företag enligt senaste Europol-rapporten.

Han förklarar att det viktigaste företagare kan göra är att hålla koll på vilka de gör affärer med.

– Se till att identifiera dina kunder och leverantörer som vid ett eller annat tillfälle har överlåtit sina bolag på målvakter, och se till att inte göra affärer med dem. Granska dina beställningar så att de inte kommer från oseriösa aktörer, säger Anders Björkenheim.

Anders Björkenheims tips för att skydda sig mot företagsbedrägerier

1. Kontrollera bolagets historik. Vilka har suttit i bolaget och hur länge?

2. Kontrollera nuvarande företrädares tidigare bolagsengagemang. Har de exempelvis tidigare överlåtit bolag på styrelsemålvakter?

3. Skaffa en kvalitativ rättegångsdatabas, till exempel ACTA eller Infotorg, och använd de grävfunktioner som dessa databaser erbjuder.

4. På ert företag finns det troligen redan idag en person med fallenhet att gräva fram information. Den ska ni ge utrymme att leva ut sina lustar.

5. Kontrollera ålder på den domän som företaget har. Är den helt nyregistrerad är det ett klart varningstecken, är den en .se- eller .nu-domän så kontrollerar ni detta på Internetstiftelsen.se.

6. Går det att misstänka att bolagets legala företrädare är en bulvan? Till exempel en 18-årig gymnasietjej som driver ett byggbolag med 15 anställda? Våga vara lite obekväm och ställ frågor.