DE KRITISKA RÅVARORNA

EU överens: Ökad metallbrytning i norra Sverige

Maria Sunér, vd på gruvbranschens branschorganisation Svemin. Bild: Pressbild

Som ett led i att öka Europas självförsörjning av kritiska metaller har en rad instanser inom EU beslutat att öka brytningen i norra Sverige. ”En viktig politisk signal”, säger Maria Sunér, vd på gruvbranschens branschorganisation Svemin, till Dagens Nyheter.

Det finns en politisk enighet i EU om att öka självförsörjningen av kritiska metaller, bland annat för att de behövs för den gröna omställningen. Inom ramen för EU-förordningen Critical Raw Materials Act har EU-parlamentet och Europeiska rådet kommit överens om att metallbrytningen i norra Sverige ska öka kraftigt de kommande åren. Detta för att få fram mineraler som ska kunna användas till bland annat elbilsbatterier, vätgasproduktion och flygplanstillverkning.

Beslutet, som fortfarande ska godkännas formellt, välkomnas av Maria Sunér, vd på gruvbranschens branschorganisation Svemin.

– Vi är väldigt glada att det är klart. Det har gått på rekordfart. Det är en viktig politisk signal att kritiska råmaterial ska brytas i Europa, säger hon till Dagens Nyheter.

Sedan aluminium blev den senaste i raden av metaller att klassas som en strategisk råvara har EU nu 17 strategiska råvaror. Genom att snabba på tillståndsprocesserna och öka brytningen är planen att unionen på sikt ska kunna utvinna metaller så att det räcker till 10 procent av de strategiska råvarorna, och på så sätt göra Europa mindre beroende av leveranser från bland annat Kina.

Dagens Nyheter: EU överens om kritiska metaller – men oklart med samefrågan