DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Ny rapport: Svensk skogsindustri tappar – men står ändå stark

Bild: Pontus Lundahl/TT

Den försämrade världskonjunkturen påverkar svensk skogsindustri alltmer. En ny rapport från Skogsindustrierna visar på en tydlig nedgång, framför allt för papperssektorn. Men trots det klarar sig Sverige väl jämfört med andra länder.

– Marknadsnedgången var oväntat kraftig. Men när intresset minskar hos Sveriges övriga exportländer kan Kina agera draglok, och efterfrågan på massa och papper från kinesisk industri är stark. Även om den svaga konjunkturen bromsar ser vi tidiga tecken på återhämtning av efterfrågan i Europa, säger Daniel Eriksson, marknadsanalytiker för papper och massa på Skogsindustrierna, i en kommentar.

Men på trävarusidan når leveranserna rekordnivåer, trots byggkrisen.

– De svenska sågverken har gjort en slags humledans. Samtidigt som andra europeiska producenter har fått dra ner sin produktion har svenska sågverk haft några av sina största leveranser någonsin. Det är oväntat, och troligen kommer efterfrågan falla tillbaka. I närtid står hoppet till att den amerikanska marknaden ska kunna trotsa konjunkturen, men den kinesiska marknaden kan visa sig bli en bubblare även på trävarusidan, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.

Pressmeddelande: Svensk skogsindustri står stark i en vikande global ekonomi