DEN SVENSKA EKONOMIN

Svag krona slår mot plantskola – satsar på ätbara växter

Fler vill odla grönsaker hemma, enligt en plantskola i Uppsala. Bild: Johan Nilsson/TT

Svag krona och höga priser har tvingat en plantskola att tänka om kring sortimentet. ”Vi får satsa på säkra kort”, säger ägaren till Dagens Nyheter.

Den svaga kronan har gjort det dyrare att importera samtidigt som inflationen slår mot kundernas köpkraft. Situationen har blivit kännbar för Nya Funbo Plantskola i Uppsala, där ägaren Iván Olave nu har fått byta ut delar av sortimentet. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Utöver att inköpen har blivit dyrare samtidigt som kunderna håller i sina plånböcker, har en del leverantörer börjat kräva ett så kallat drivmedelstillägg som kompensation för de höjda bränslepriserna.

För att hantera utvecklingen har Funbo Plantskola, som importerar runt 40 procent av sina varor, dragit ner på sortimentet. I takt med att byggandet bromsat in har även färre valt att investera i sina trädgårdar, vilket märks på ett svagt intresse för bland annat häckplantor och träd. I stället vill kunderna köpa ätbara växter som örter, grönsaker och frukt, vilket Iván Olave kopplar ihop med matbutikernas priser på frukt och grönt.

– Under början av pandemin, 2020, kunde jag sälja vad som helst. Nu är det inte så när kronan är så svag. Nu får vi satsa på säkra kort – sådant som vi vet alltid går bra, säger han till DN.

Dagens Nyheter: Färre träd och fler grönsaker när den svaga kronan slår mot plantskolan