FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Luft under vingarna för svensk flygplansfabrik - tar sikte mot USA

Flygplanstillverkaren Blackwing ska gå från 7 till 40 tillverkade plan om året.

Flygplanstillverkaren Blackwing utökar både produktionen och personalstyrkan. På sikt ska 40 flygplan om året tillverkas i den nya fabriken i Landskrona.

Den skånska flygplanstillverkaren Blackwing flyttar verksamheten från Eslöv till Landskrona. I samband med det planerar företaget att öka produktionen från dagens sju till 40 flygplan om året. Det rapporterar Sydsvenskan.

Blackwing tillverkar tvåsitsiga sportflygplan av exklusiv modell. Vd:n Niklas Anderberg har beskrivit dem som ”flygbranschens Ferrari”. Prislappen för ett plan ligger på 3,5 miljoner kronor plus moms. Efterfrågan har på senare tid varit högre än vad företaget har kunnat möta, men med det nya läget i Landskrona ska produktionen effektiviseras.

– Planen är att vi ska växa de närmsta tre åren från 15 medarbetare till 40. Vi försöker öka produktionen med 50 procent varje år, säger Niklas Anderberg till Sydsvenskan.

Förra året gjorde Blackwing en förlust på 2,5 miljoner kronor, men enligt vd:n finns det goda möjligheter att vända till vinst med den nya produktionsanläggningen. Företagets vd hoppas både på tillväxt i Sverige och på att nå ut på nya marknader. Hösten 2024 väntas Blackwings flygmodell bli godkänd i USA.

Sydsvenskan: Nya flygplansfabriken öppnar - storsatsar på exklusiva plan