DEN SVENSKA EKONOMIN

Svenska företag vill säkra halvledare

Halvledare på ett kretskort. Bild: Thomas Johansson/TT

I jakten på halvledare kliver nu flera svenska företag fram. ”Sverige har mycket stark tradition inom området och flera startups”, säger professor Mikael Östling till DN.

Coronapandemin tydliggjorde behovet av – och ofta bristen på – halvledare, som numera finns i otaliga produkter i vår vardag. Jr-Tai Chen, vd för Swegan som har patent på en del av tillverkningen av halvledarmaterial, hade under lång tid svårt att intressera investerare i Sverige.

– De var inte så bekanta med halvledare och de stora investeringsfonderna var inte så grundarvänliga tyvärr. Nu väntar vi på att stora svenska investerare ska ta ledningen och etablera en halvledarindustri i Sverige, säger han till DN.

Mikael Östling, professor i mikroelektronik på KTH, betonar att Sverige har en tradition av att ta fram krafthalvledare. Men att få till en storskalig svensk produktion ligger däremot en bra bit bort.

– Vi måste ta hit anställda och träna dem själva här, vilket är en lång process. Om Sverige och EU är seriösa med att investera och skapa en kedja för halvledare måste företagen stöttas av utbildningssystemet, säger Henrik Tölander, operativ chef på Swegan, till tidningen.

DN: Nu ska Sverige säkra tekniken som hela samhället bygger på