DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Bensin- och dieselbilar förbjuds i centrala Stockholm

Bild: Lars Schröder / TT

Vid årsskiftet 2024/2025 förbjuds bensin- och dieselbilar i centrala Stockholm. ”Vi har politisk majoritet för det här förslaget”, säger Lars Strömgren (MP) till SVT.

Från den 31 december 2024 införs miljözon klass 3 i Stockholms innerstad, vilket förbjuder bensin- och dieselfordon inom området mellan Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen. Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) bekräftar att Klaratunnelns in- och utfarter vid Mäster Samuelsgatan inkluderas.

Satsningen ingår i de rödgröna styrets budget som ska presenteras i morgon, onsdag. Detta är första introduktionen av miljözon klass 3 i Sverige, och syftar till att förbättra luft- och ljudmiljön hävdar Lars Strömgren.

– I det här området bor ju inte så många – här är det mest leveranser. Vi tror att vi kan säkerställa de leveranser som behöver ske till det här området med den typen av fordon som tillåts, säger han till SVT.

I en andra etapp är tanken att utvidga området under första halvåret 2025. Tidigare var planen att införa en miljözon klass 3 även i Gamla stan, men den planen har skrotats.

SVT: ”Bensin- och dieseldrivna bilar förbjuds i centrala Stockholm”