DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Tvingades halvera personalstyrkan – nu trotsar han krisen och gasar

Andreas Gustafsson är vd på Götenehus. Bild: Götenehus

Byggkrisen har kostat honom drygt hundra medarbetare. Trots det har småhustillverkaren Götenehus framtidstro. Nu ska de jobba smartare och gasa igenom krisen. ”Det kommer att vända, det är bara en fråga om när”, säger vd:n Andreas Gustafsson till TN.

Det var i mitten av september som Götenehus Group meddelade att de genomför kostnadsbesparingar på 30 miljoner kronor, vilket bland annat innebär varsel om 25 personer.

Hustillverkaren har tre huvudsakliga affärsområden – bostadsutveckling, småhusverksamhet samt kommersiell fastighetsutveckling – och har drabbats hårt av räntan och inflationen.

– Hjärtat i Götenehus är bostäder och småhustillverkning, och där ser vi en kraftig inbromsning på den svenska marknaden. Vi är bara verksamma i Sverige, så vi krymper tillsammans med marknaden, berättar företagets vd Andreas Gustafsson.

Första halvåret 2023 såldes cirka 60 procent färre bostäder än första halvåret 2022. Samtidigt har byggstarterna för småhus sjunkit från 13 000 förra året till cirka 6 000 i år.

– Det finns ju lite geografiska skillnader i landet men generellt så är det väldigt svårt att starta en ny bostadsrätt idag med rådande räntevillkor och rådande marknad som den är, säger Andreas Gustafsson.

Vill gasa ur konjunkturen

Trots krisen i byggbranschen förmedlar Andreas Gustafsson framtidstro. Han berättar att företaget nu ställer om för att kunna växla upp igen när konjunkturen vänder, något han hoppas ska ske under 2024.

För att möta ”en ny generation bostadsköpares förändrade beteende” ska Götenehus ställa om till mer digitala verktyg. I stället för att enbart fokusera på personliga möten ska man också kunna designa sitt framtida hus utanför ordinarie arbetstider.

– Vi har funnits i 90 år och tänkte finnas i 90 år till. Det här handlar egentligen om att lyfta blicken för att möta upp en ny efterfrågan. Vi ser också en trend, som startade under pandemin, att folk söker sig till andra orten än storstäderna. Och det är ju vår hemmamarknad, säger Andreas Gustafsson.

– Vi ska vara redo när konjunkturen vänder. För det kommer att vända, det är bara en fråga om när. Vi gör det vi måste göra, men vi har framtidstro.

”Hela bygg-och bostadsbranschen är inne på ett farligt spår.”

Många har liknat dagens byggkris med den som var på 90-talet. Då blev en konsekvens av nedskärningarna att en stor dos kompetens lämnade branschen, och aldrig kom tillbaka. Ett scenario Andreas Gustafsson vill göra allt för att undvika igen.

– Man får ju hela tiden ha en balans mellan gas och broms i det här. Hela bygg- och bostadsbranschen är inne på ett farligt spår. Att göra en repris på 90-talet där det blir en flykt från branschen får inte upprepas. Man får inte glömma av att det är en stor bostadsbrist i Sverige, säger han.

– Vi måste värna om att behålla våra grundstrukturer i bolaget, men också vara väldigt noga med att ta hand om våra nyckelkompetenser. Och det handlar ju om att visa framåtanda. Men det kommer vara utmanande. Vi har snart halverat personalstyrkan från 290 personer som vi var som flest.

Efterfrågar politisk handlingskraft

Andreas Gustafsson menar att det krävs två saker för att få fart på bostadsbyggandet igen: att räntan och inflationen går ner samt större politisk handlingskraft.

– När det kommer till politiken så är jag rätt bekymrad. Jag tycker fortfarande inte att man tar det här problemet på allvar. Det kommer väldigt få konkreta förslag och åtgärder. Man kommer med förslag på höjt rotavdrag, men jag tror det behövs mer kraftfulla åtgärder, säger han.

– Man behöver lösa upp finansieringsknuten. Unga behöver få möjligheten att finansiera sin bostad. Vi har fortfarande ett högt skattetryck på bostäder, man borde se över byggmomsen. Vi är ju lite grann pandemins hotell- och restaurangverksamhet, och ett permitteringsstöd hade varit hjälpsamt, men det behövs snabbt.