DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Terrorhot ger skjuts åt säkerhetsföretag

Säkerhetsutbildningar och kamerabevakning är två åtgärder som efterfrågas av kunder, enligt säkerhetsföretaget Securitas. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Den ökade hotbilden mot Sverige ger skjuts åt stora företag som arbetar med säkerhetslösningar. Bevakning, tekniska lösningar och säkerhetsutbildningar hör till det som efterfrågas.

Enligt branschorganisationen Säkerhetsföretagen köpte företag och myndigheter säkerhetslösningar för 24 miljarder kronor redan innan terrorhotnivån höjdes.

Stora aktörer på säkerhetsmarknaden vittnar en ökad och intensifierad efterfrågan på deras tjänster efter att hotet mot Sverige har ökat. Sedan en tid tillbaka har säkerhetsläget i landet förändrats enligt experter, och tidigare kom beskedet att Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

På säkerhetsföretaget Avarn Security har framförallt dialogen med kunder stärkts efter att hotet stegvis har ökat.

– Man vill se över de säkerhetsåtgärder som man har i dag kopplat till ifall det behöver ändras något med den hotbilden som vi nu ska leva under och det beror mycket på vilken sorts verksamhet man har, säger Mikael Högberg, operativ chef på bolaget.

En annan stor aktör på marknaden, Securitas, skriver i ett mejl att de sedan beskedet om den ökade terrorhotnivån, "arbetar tätt" med sina kunder och "kontinuerligt identifierar risker och åtgärder så att de kan fortsätta sin verksamhet på ett säkert och tryggt sätt".

Framförallt efterfrågar deras kunder en ökad bevakning och tekniska lösningar, som exempelvis kamerabevakning. Samtidigt ökar även efterfrågan på säkerhetsutbildningar till personal som arbetar i mer offentliga miljöer.

"Naturligt steg"

Richard Orgård, förbundsdirektör på branschorganisationen Säkerhetsföretagen, säger att de har fått indikationer på att deras medlemsföretag får fler förfrågningar.

– Det är ett naturligt steg att företag och myndigheter ser över sin säkerhet, säger Richard Orgård.

Efterfrågan på säkerhetstjänster brukar enligt Richard Orgård öka efter särskilda händelser eller angrepp.

Samtidigt har säkerhetsmarknaden sedan flera år tillbaka sett en "stadig tillväxt" och enligt branschorganisationens senaste årsrapport ökade säkerhetsföretagens omsättning inom tjänster och teknik totalt till drygt 24 miljarder år 2021.

– Det är ett resultat av en fortsatt hög kriminalitet i samhället och ökad risk utifrån det allmänna säkerhetsläget.

Möter efterfrågan

Trots en ökad efterfrågan bedömer båda aktörer som TT har pratat med att de kommer att kunna möta den efterfrågan som finns på deras tjänster.

Samtidigt kan det finnas utmaningar med rekrytering, eftersom flera av företagets kunder exempelvis kräver säkerhetsprövningar som kan ta tid.

– Det kan finnas en viss godkännandeprocess hos myndigheter som ibland kan vara utmanande att hantera eftersom du kanske kan få ett annat jobb mycket snabbare, säger Mikael Högberg.

– Men i dag upplever jag att det som att vi absolut klarar av att leverera de volymer som efterfrågas för stunden, sen ser vi ett ökat behov men vår upplevelse nu är att vi klarar av det.

Anna Isaksson/TT

Fakta

Totalt ökade säkerhetsföretagens omsättning inom tjänster och teknik till drygt 24 miljarder år 2021.

Omsättningen ökade under pandemin, samtidigt fanns en viss pandemi-effekt med minskat antal anställda i vissa "delsegment" på grund av inställda flyg och inbromsad besöksnäring.

Upp till 17 500 rekryteringar måste genomföras kommande tre år, varav hälften bedöms vara nyrekryteringar, för att möta en ökad efterfrågan.

Källa: Säkerhetsföretagens årsrapport 2022