DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Efter konkurserna – nu oroas detaljhandeln för hyreshöjningar

Konkurserna i detaljhandeln ökar. Bild: Jessica Gow/TT

Konkurserna stiger kraftigt i detaljhandeln och nu oroas företagen för ökade lokalhyror. ”Kostnadsökningarna kommer att fortsätta”, säger Elisabeth Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Detaljhandeln har tagit täten i årets konkursstatistik konstaterar kreditupplysningsbolaget Creditsafe. Under de sju första månaderna har antalet konkurser enligt Dagens Industri ökat med 550 vilket motsvarar så mycket som 43 procent jämfört med samma period i fjol.

En avgörande faktor till den sämre lönsamheten är enligt Svensk Handel ökade lokalhyror där standardkontrakt indexreglerades upp med 10,9 procent i januari baseras på Konsumentprisindex för oktober 2022.

Och någon förbättring ser inte ut att vara i sikte. Tvärtom oroas många butiker nu när måttet som sätter ribban för nästa år närmar sig. I juni var inflationstakten enligt KPI 9,3 procent, skriver Dagens Industri.

– Vi är genuint oroliga. Nya kontrakt tecknas på mycket lägre nivåer, medan de som sitter fast i treårsavtal betalar inflationsdrivna hyror. Kostnadsökningarna kommer att fortsätta ge effekt på konkurstalen, säger Elisabet Elmsäter Vegsö till tidningen.