CYBERATTACKERNA

Sverige rankas som ett av de mest cybersäkra länderna 2023

Bild: Åserud, Lise

Sverige står relativt starka gentemot DDOS-attacker men är sämre när det kommer till antalet komprometterade datorer per 100 000 internetanvändare. Det visar en kartläggning från cybersäkerhetsföretaget Indusface.

Ett ökat hybridarbete ställer höga krav på cybersäkerhet hos företagen. Därför har Indusface tagit fram ett sammanvägt index från olika underkategorier som DDOS-attaker och malware, för att lista vilka länder som står säkrast mot dataintrång.

De högst rankade länderna i Europa är Finland och Belgien som båda har ett indexvärde på 82,45 av 100. Finland utmärker sig med att ha näst lägst DDOS-attacker (79 )efter Frankrike (50). Det markerar en stor motståndskraft eftersom den här typen av attacker riskerar att fullständigt lamslå ett företags infrastruktur.

Sverige återfinns på femteplats med 76,31 medan Bulgarien ligger på botten med ett indexvärde på 51,92. I underkategorin DDOS-attacker ligger Sverige relativt bra till jämfört med högra rankade länder som Belgien, Österrike och Schweiz. Men Sverige tappar stort när det kommer till antalet komprometterade datorer per 100 000 internetanvändare.

– Det finns stora fördelar med att värva attraktiva talanger på distans. Samtidigt kan det bädda för att hackare kan komma åt känslig data och sårbara tillgångar. Därför är det viktigt att vara förberedd på adressera säkerhetsrisker förknippade med distansarbete, säger Venky Soundar, grundare och vd av Indusface i ett pressmeddelande.

Data: The most secure countries to work from 2023

Hemsida: Indusface