DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Efterlyses: 20 000 nya medarbetare till 2028

Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

94 procent av svenska livsmedelsproducenter har svårt att hitta rätt kompetens, visar en ny rapport från Livsmedelsföretagen.

Framtiden är ljus, enligt svenska livsmedelsproducenter. Enligt en ny rapport från Livsmedelsföretagen vill 92 procent öka produktionen, vilket innebär att 20 000 personer behöver anställas fram till 2028. Men att hitta rätt kompetens är svårt, enligt rapporten.

– Tyvärr så riskerar den stora och växande kompetensbristen att omkullkasta företagens planer. Den snabba tekniska utvecklingen ställer allt högre krav på utbildning, samtidigt som antalet livsmedelsrelaterade utbildningar minskar och konkurrensen från andra industrier om teknisk kompetens ökar. På lång sikt är kompetensbristen utan tvekan livsmedelsindustrins största utmaning, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, i en kommentar.

Pressmeddelande: Svensk livsmedelsindustri behöver 20 000 nya medarbetare till 2028