SVERIGES ENTREPRENÖRER

Murhafs majblommesuccé – uppe i över tre miljoner

Majblomsförsäljaren Murhaf Hamid fotograferad i Glimåkra på tisdagen. Elvaåringen hade på tisdagskvällen sålt majblommor för knappt 3,2 miljoner kronor. Bild: Johan Nilsson/TT

Elvaårige Murhaf Hamids försäljning av majblommor fortsätter öka. På tisdagskvällen hade han sålt blommor för knappt 3,2 miljoner kronor – och slagit försäljningsrekordet med marginal. ”Jag hoppas på 3,5 miljoner”, säger Murhaf Hamid.

Murhaf Hamids virala rekordförsäljning av majblommor har uppmärksammats av såväl medier, kändisar och statsministern. Enbart under det senaste dygnet har han sålt majblommor – av huvudsakligen den digitala varianten – för nära tre miljoner kronor.

Det motsvarar 6,4 procent av värdet på samtliga sålda majblommor i Sverige i år, som på tisdagskvällen enligt Majblommans riksförbund var uppe i drygt 49 miljoner kronor.

– Jag trodde i början att jag skulle få kanske 100 kronor. Jag är så glad för att det ökar, och jag är jättetacksam, säger Murhaf Hamid.

"Kallade mig kändis"

När Murhaf Hamid, som är asylsökande och bosatt i Glimåkra, började sälja majblommor för mindre än en vecka sedan gick det trögt. Han möttes av otrevliga vuxna som föste bort honom, vilket fick en familjevän att berätta om hans erfarenheter på sociala medier.

Inlägget blev viralt – och försäljningen sköt i höjden.

– Första dagen undrade mina kompisar hur jag hade fått ihop så mycket, men sedan såg de att jag var med i medier. De kallade mig kändis, säger Murhaf Hamid.

– Jättemånga har ringt och ställt frågor. Det har varit lite stressande men mest kul.

Murhaf Hamid kommer att få behålla tio procent av sin försäljning i provision – och han har dessutom fått in mer än 150 000 kronor i dricks.

– Helst hade jag velat köpa uppehållstillstånd för pengarna, men det går inte. Så det kommer bli nya skor, kofta, jacka och ny mobil. Men sedan ska jag spara pengarna också, säger han.

Murhaf Hamids succéförsäljning gör att han kommer behöva skatta på de intjänade pengarna.

– Det är klart att man kommer att få betala skatt på detta. Det här är helt nytt för Majblomman, vi har aldrig varit med om det tidigare, säger Åse Henell, generalsekreterare Majblommans riksförbund, till SVT.

Påhopp på sociala medier

Inläggen om Murhaf Hamid har också fått flera grovt rasistiska kommentarer. Ett av inläggen kommer från en person som utger sig vara sverigedemokrat, som använt nedsättande ord om honom. Enligt SVT har Sverigedemokraterna centralt tagit avstånd från inlägget och personen har också rapporterats till partiets medlemsutskott.

Påhoppet via sociala medier fick fler att uppmärksamma försäljningen, däribland tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) och den nuvarande statsministern.

"Till er som skriver hatiska kommentarer till ett barn på sociala medier – skäms", skriver Ulf Kristersson (M) på Facebook och kallar Hamids försäljning "en hjälteinsats".