DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Handelskammare: Så kan finansministern sänka matpriserna

Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, konstaterar att sänkt moms kan ha en direkt reducerande effekt på matpriserna. Bild: Pressbild

Enligt en ny undersökning från Infostat som Stockholms Handelskammare tagit del av finns ett stort stöd för sänkt moms på livsmedel.

De höga livsmedelspriserna har kommit högt upp på agendan efter den senaste tidens politiska utspel. I en artikel i Tidningen Näringslivet stod det nyligen klart att det inte skett några omotiverade prishöjningar i dagligvaruhandeln vilket påståtts av både politiker och debattörer.

I samma artikel tipsade Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson om att finansministern kunde passa på att sänka livsmedelsmomsen som ligger på 12 procent om hon vill hjälpa hushållen.

Stockholms Handelskammare har nu tittat på just denna fråga och kommer fram till att stödet för sänkt livsmedelsmoms är högt. Detta enligt en opinionsundersökning av Infostat; ”Statligt stöd när ekonomin oroar”.

Enligt undersökningen vill 80 procent av hushållen se sänkt moms på livsmedel.

– Sänkt moms kan ha en direkt reducerande effekt på matpriserna i handeln. Därtill kan sänkta anställningskostnader få ner matpriserna indirekt genom lägre produktionskostnader, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

En annan åtgärd som lyfts fram av hushållen är sänkt skatt på arbete, där 50 procent av de svarande förordar sänkt inkomstskatt för att mildra det ekonomiska trycket.

Stockholms Handelskammare: ”Så kan finansministern sänka matpriserna”