EU:S FRAMTID

Enklare regler – svenskt mantra i EU

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till ett ministermöte med övriga EU-länder. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Minska byråkratin och genomför det vi redan beslutat. Det är Sveriges budskap när EU grubblar över hur man ska möta konkurrensen från omvärlden.

"Vi måste förbättra EU:s långsiktiga konkurrenskraft" är en fras som regeringen flitigt upprepar i olika sammanhang under vårens ordförandeskap i EU:s ministerråd.

Inte minst görs det i samband med frågan om hur EU ska svara på USA:s stora klimatstödspaket (Ira), som riskerar att sätta europeiska företag på efterkälken och få dem att flytta till USA i stället.

Går vilse?

På flera håll i EU manas till mera stöd och subventioner på EU-nivå – men det är inget som regeringen är särskilt förtjust i.

– Det finns liksom ingen enskild lösning på detta. De som bara diskuterar statsstödsregler och annat riskerar att gå rejält vilse, givet att vi har en mycket tyngre regelbörda på företag inom unionen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till ett ministermöte med sina EU-kollegor i Bryssel i dag.

Där väntar bland annat en diskussion om just den långsiktiga konkurrenskraften. Det ska sedan följas upp av en strategi från EU-kommissionen på samma tema.

Fyller år

Mindre pappersarbete för företagen är ett svenskt önskemål.

– Vi måste tillbaka till diskussionen om hur vi får ner den regelbördan. Det är fortfarande något som gör att konkurrenskraften är mycket svagare inom EU. Dessutom har vi en hel del befintlig lagstiftning som inte är fullt ut implementerad heller inom den inre marknaden och där finns mer att göra, säger Busch i Bryssel.

EU:s inre marknad fyller i år 30 år vilket ska uppmärksammas av EU-kommissionen om två veckor, den 16 mars. Samma dag ska också strategin om konkurrenskraften presenteras.

Wiktor Nummelin/TT