DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Nya siffror: Tre av fyra sågar elskatten

Genrebild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Missnöjet växer mot elskatten. 76 procent av svenskarna tycker att den är för hög, visar ny statistik från Infostat.

Samtidigt som företag och hushåll brottas med rekordhöga elräkningar växer kritiken mot elskatten hos det svenska folket. Missnöjet börjar bli stort, visar ny statistik från Infostat.

– Tre av fyra tycker att elskatten är för hög, säger Mårten Lindberg, grundare av Infostat till TN.

Bild: Infostat

Energiföretagen och Skattebetalarna har båda varit ute i debatten och efterfrågat en sänkt elskatt framför löften om elstöd och bidrag.

– Det är en bra idé att sänka elskatten och momsen. Fördelen är att man slipper all administration, sa Erik Thornström, ansvarig för skatter vid Energiföretagen, nyligen till TN.

Han pekar på att Danmark har sänkt energiskatten tillfälligt och att Finland har infört en tidsbegränsad sänkning av momsen.

– Elskatten blir en straffskatt på det som faktiskt producerar tillväxt och välfärd i Sverige, sa Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

Sverige har i dag den tredje högsta elskatten i Europa, vilket kan vara en anledning till att missnöjet är så stort.

– Opinionen kring det här är givetvis kopplad dels till att priserna på el är historiskt höga, men sen har elskatten också ökat betydligt under 2000-talet. Kombinationen gör att hushållen undrar över elskatten, både till höger och vänster ska sägas, säger Mårten Lindberg på Infostat.

Bild: Infostat