ELKRISEN

Svenska Kraftnät: Elen lika dyr i norr om fem år

Svenska Kraftnät prognostiserar kraftigt höjda elpriser i norra Sverige om fem år. Bild: Johan Nilsson/TT

Om inte Sverige får till en mycket omfattande utbyggnad av elproduktionen väntar kraftigt ökade elpriser i norr inom fem år, skriver DN.

Den tunga industrin i norra Sverige planerar som bekant att ställa om till grön tillverkning vilket kräver enorma mängder el. Dessutom är övriga samhället också tänkt att successivt elektrifieras.

Detta förutsätter att Sverige får till en rejäl utbyggnad av elproduktionen – annars väntar kraftigt ökade elpriser samt större risker för effektbrist och roterande nedsläckning inom fem år, prognostiserar Svenska Kraftnät.

– Om Sveriges ställning som framtida industrination ska behållas måste det till stora förändringar, säger Per Holm, ansvarig för klimatpolitik på Energiföretagen, till Dagens Nyheter.

De räknar med att elanvändningen kommer att öka från 144 till 188 terawattimmar inom fem år samtidigt som elproduktionen inte ser ut att öka lika snabbt.

– Det finns tydliga indikationer på att prisskillnaderna minskar mellan norra och södra Sverige. I huvudsak genom att elpriset ökar i norr, säger Mattias Jonsson, enhetschef Elmarknadsanalys på Svenska Kraftnät till DN.

Dagens Nyheter: Svenska kraftnät: Samma elpriser i hela landet inom fem år