DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Få småföretag rustade för lågkonjunkturen

Restaurangbranschen är extra utsatt under lågkonjunkturen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Många mindre företag har inte vidtagit några åtgärder inför konjunkturnedgången, visar en Sifo-undersökning.

Swedbank har låtit Sifo ta pulsen på företag med upp till 50 anställda. Åtta av tio upplever att lönsamheten är så pass bra att den täcker kostnader inklusive företagarens lön samt möjligheter att spara till framtida investeringar. Samtidigt har bara 53 procent av företagen vidtagit åtgärder för att klara en lågkonjunktur.

– Det kommande året kan bli utmanande och kanske avgörande för många företag. Att se över verksamheten och vidta åtgärder för att behålla lönsamheten och stärka konkurrenskraften kommer vara viktigt för företagets framtida utveckling men också för den enskilde företagarens privatekonomi, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Inom restaurangnäringen är det en större andel företag som befarar en konkurs än bland övriga företag i undersökningen som också visar att företagare överlag är beredda att anpassa sin privatekonomi för att rädda företaget. En av fem företagare skulle gå ned i lön eller avstå helt från att ta ut lön från bolaget.

Pressmeddelande: "En förklaring kan vara att småföretagen redan byggt upp en ordentlig buffert eller genomfört förändringar”