Lista: De mest lästa TN-artiklarna 2022

Problematiken med elförsörjningen, höga bidragsnivåer och en stundande lågkonjunktur dominerar TN:s lista över de mest lästa artiklarna under 2022. Här är hela topplistan.

1. Professor: Så förstörde vi världens bästa energisystem

Bild: Pontus Nyman

Decennier av dåliga politiska beslut har förstört Sveriges energisystem. Tills vidare blir det ”comeback för ved och kol”, menar professor Jan Blomgren. ”Stor tung industri kommer att slås ut i stora delar av Europa och jag skulle bli förvånad om det här är löst inom tio års tid”, säger han i en stor intervju med TN.

2. Ny finsk kärnkraft producerar för fullt – därför pressas svenska elpriser

Bild: TVO

Tajmingen för den finska kärnkraftssatsningen Olkiluoto 3 kunde inte vara bättre, menar experter från både Sverige och Finland. ”En lysande affär”, säger kärnkraftsprofessorn Jan Blomgren. Dessutom kommer de svenska elpriserna att pressas ned.

3. Nu stoppas laddstationer för elbilar i hela landet – ”Oroväckande”

Bild: Janerik Henriksson / TT, Pressbild, Privat, Mostphotos

Antingen blir det nej från elnätsbolagen eller så drar projekten ut på tiden. Nu hotas boomen av laddstationer som ska elektrifiera Sverige, varnar experter, myndigheter och företagare. ”Vi har 200 laddpunkter som väntar på beslut”, säger Fredrik Nordin på en av Sveriges största laddoperatörer till TN.

4. Nästa elprischock snart här – ”Höjning på 30 procent eller mer”

Bild: Adam Ihse, TT, Mostphotos

De rekordhöga elpriserna tvingar nätföretagen till kraftiga höjningar av nätavgifterna. Särskilt i södra Sverige. ”De kommer att slå igenom löpande”, uppger en hög chef på energiföretaget E.ON till TN.

5. Nu kommer konkursvågen – här är företagen som drabbas först

Bild: Pressbild/UC/Montage, Jessica Gow/TT

Konkurserna ökade med 14 procent i augusti och värre tider väntas i spåren av energikris, inflation och ränteökningar. ”Vi spår en ökad konkursutveckling och mörkare tider”, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, till TN.

6. Experten: Tyskland nära kollaps utan kärnkraft – så påverkas Sverige

Bild: Adam Ihse/TT, Mostphotos, Privat

Läget för den tyska energiförsörjningen är mer akut än vad som tidigare har befarats när kärnkraften stängs. ”Jag tror att Tyskland står inför den värsta industrikrisen sedan andra världskriget”, säger den tyska energianalytikern Staffan Reveman.

7. Ekonomerna: Så djup blir lågkonjunkturen – ”Sverige sticker ut”

Bild: Jessica Gow/TT, Ole Berg-Rusten, Mostphotos

Konkurser, utanförskap och rekorddeppiga hushåll. Nu varnar ekonomer för hur illa rustat Sverige är för krisen. ”Det är inte lågkonjunkturen som är det farliga, utan långsiktig stagnation”, säger krisforskaren Fredrik NG Andersson till TN.

8. Företagarnas larm: Anställda säger upp sig – för dyrt att jobba

Bild: Ole Berg-Rusten, Pressbild, Privat, Nisse Schmidt

Arbetslösa ratar jobberbjudanden och medarbetare lämnar toppjobb, larmar företagare. Skenande levnadsomkostnader och höga bidragsnivåer anges som skäl. ”När jag erbjuder ett jobb får jag till svar att skillnaden är för liten i jämförelse med att inte jobba”, säger Kristina Kopsch, vd på Y Carlstedt, till TN.

9. Ellarmet i syd: ”Risk att Malmö ligger nere i dagar”

Bild: Mostphotos, Adam Ihse/TT

Malmös möjligheter att sparka i gång elnätet vid ett stort avbrott har monterats ned och sålts till Asien, varnar experter. ”Det kan ta dagar att få i gång det i värsta fall”, säger Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Handelskammaren, till TN.

10. Ekonomen: ”Ju mer du jobbar desto lägre pension får du”

Bild: Henrik Montgomery/TT, Johanna Geron/Pool Photo via AP, Mostphotos, Pressbild

”Ren pensionspopulism”. Den senaste tidens förslag om höjda pensioner raserar grundbultarna i det svenska pensionssystemet, varnar flera ekonomer. ”Ju mer du jobbar desto lägre pension får du”, säger nationalekonomen Jacob Lundberg till TN.