KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Statliga miljarder går till fossilfritt stål

Hybrit:s pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Ståltillverkaren Hybrits första anläggning i Gällivare kommer att kosta drygt 16 miljarder kronor, rapporterar Dagens Industri.

5 miljarder vill LKAB, SSAB och Vattenfall att staten ska stå för.

Bolaget Hybrit Development, som samägs av LKAB, SSAB och Vattenfall lämnade i mitten av november in en ansökan om finansiering till Industriklivet – som handläggs av Energimyndigheten. Det här var Svenska Dagbladet först med att uppmärksamma.

Enligt ansökan väntas demonstrationsanläggningen för järnsvamp, som ska byggas i Gällivare under 2020-talet, kosta 16,2 miljarder kronor. Anläggningen för fossilfritt stål planeras tas i drift 2026 och nå full produktion 2029.

Hybrit vill att staten ska stå för 4,5 av de drygt 16 miljarderna.

Att skattebetalarna ska vara med och finansiera projektet har ifrågasatts av debattörer. LKAB, SSAB och Vattenfall menar dock att stödet är rimligt.

– Nu ska vi utveckla en helt ny genombrottsteknik. Vi leder hela utvecklingen, säger säger Martin Pei, initiativtagare till Hybrit-projektet och teknisk direktör i SSAB till DI.

Samtidigt missar LKAB, som skriver ansökan, målet att ansöka om miljötillstånd före årsskiftet – vilket är den kritiska faktorn i Hybritprojektet.