ELKRISEN

Så många timmar kan elen kopplas från i vinter

Bild: Johan Nilsson/TT

Så många timmar beräknar Svenska kraftnät att Sverige kommer att ha underskott av el i vinter. Det är under dessa timmar som manuell frånkoppling kan bli aktuellt.

Nedläggningen av kärnkraft och annan planerbar produktion har gjort det svenska elsystemet mer känsligt för köldknäppar.

När det är riktigt kallt ute och vinden inte blåser, vilket påfallande ofta korrelerar, kan en effektbrist uppstå särskilt under den så kallade topplasttimmen, alltså när förbrukningen är som störst. Då blir Sverige beroende av import.

Svenska kraftnät bedömer att Sverige kommer att bli beroende av import 30 timmar den här vintern. En siffra som svängt fram och tillbaka. Ursprungsbudet var 30 timmar men sedan stod det klart att vi kommer att tvingas klara oss utan Ringhals 4 fram till 31 januari vilket ökade importbehovet till 150 timmar.

Eftersom ökade priser och fokus på att spara el minskat förbrukningen har dock importbehovet fallit tillbaka till 30 timmar.

– Detta behöver normalt sett inte vara ett problem; Sverige brukar kunna importera el i dessa lägen från våra grannländer. Men det kan bli svårare i vinter i och med förändringar i omvärlden, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät till Energinyheter.

Effektreserven som består av oljekraftverket i Karlshamn uppgår 2022/2023 till 562 megawatt men det svenska underskottet beräknas vara 1400 megawatt om vi får en normalvinter.

Det är då som Svenska kraftnät kan bli tvugna att ta till den sista utvägen, som aldrig tidigare testats. Manuell frånkoppling.

– Manuell förbrukningsfrånkoppling är en sista utväg som vi kan ta till för att skydda kraftsystemet från en kollaps. Det innebär att vi beordrar elnätsföretag att koppla bort förbrukare, det vill säga att elen stängs av för vissa användare. Om kraftsystemet är i fara kommer vi att ta till de kontrollerade åtgärder som behövs för att minska risken för ett större avbrott.

Energinyheter: Svenska kraftnäts driftchef - ”Vi är i ett känsligare läge”