ELKRISEN

Ica-handlare tvingas skära ned på personalen – trots elprisstödet

Bild: Maja Suslin / TT

Ica Nära i Fliseryd har drabbats mycket hårt av de ökade elpriserna och nu tvingas butiken skära ned på personalen.

Tidningen Näringslivet kunde i förra veckan med siffror visa att den svenska dagligvaruhandeln inte höjer sina priser omotiverat mycket, vilket går stick i stäv med den gängse uppfattningen som också kavlats ut i media. Tvärtom har livsmedelshandlarna precis som övriga företag det tufft. Det går åt mycket el för att kyla livsmedel och det är lättare sagt än gjort att höja så mycket som kostnadsökningarna kräver när konkurrensen från lågprisaktörerna ökar ytterligare.

När branschjätten Ica med mer än halva marknaden under förra veckan presenterade sina siffror för kvartal tre föll exempelvis rörelsemarginalen exklusive jämförelsestörande poster för Ica Sverige från 5,2 till 4,7 procent. Räknat januari-september faller marginalen från 4,6 till 4,2 procent jämfört med samma period i fjol, visar TN:s granskning.

Samma trend gäller övriga kedjor som alla har svårt att fullt ut föra över leverantörernas ökade priser till det sista ledet, det vill säga konsumenterna. Istället tas en del av denna smäll från egna, procentuellt sett, små marginaler.

Särskilt hårt drabbas ofta mindre butiker på landsbygden och detta gäller inte minst för Ica Nära-butiken i Fliseryd nordväst om Mönsterås. Med en augustiräkning på el över 100 000 kronor har personalen i den lilla butiken tvingats jaga kilowattimmar i halvmörker och underställ. Ungefär vartannat lysrör har släckts ned och butiken har sänkt inomhustemperaturen med fyra grader till 17 grader.

– Jag märker det lite. Man måste röra på sig mer och klä sig mer. Man är glad när det är mycket att göra – då blir jobbet både lite roligare och varmare. Dessutom är det bättre för maten att det är lite kallare i butiken, sa medarbetaren Annika Rabenschlag till Handelsnytt nyligen.

Vidare har alla plug in-kylar har stängts av och ugnar ska helst inte användas efter klockan åtta då elen blir dyrare. Totalt lyckades handlaren Anu Hagstedt minska förbrukningen med 6 000 kilowattimmar under september men det visar sig att varken det eller regeringens elprisstöd räcker för att butiken ska slippa vidta ytterligare åtgärder.

Nu kan tidningen Dagligvarunytt nämligen berätta att butiken tvingas skära ned på personalen.