DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Storbanken: Tjänstesektorn bromsar in

Tjänstesektorn bromsar in, enligt Swedbanks och Silfs inköpschefsindex för september. Arkivbild Bild: Roald, Berit NTB/TT

Ekonomi (TT)

Swedbank och Silfs inköpschefsindex för tjänstesektorn i september sjönk till 55,1. Det kan jämföras med indexnivån 58,6 i augusti.

Ett indexvärde över 50 tyder på ökad aktivitet i sektorn.

"Det visar att tillväxten i tjänstesektorn bromsar in nu när industrikonjunkturen försvagas och hushållens köpkraft urholkas i spåren av den höga inflationen och de stigande räntekostnaderna", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Enligt indexet svarar leverantörernas leveranstider för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster följt av orderingång, affärsvolym och sysselsättning.

"Affärsvolymplanerna är mindre optimistiska och indexet backade i september för tredje månaden till 58,7, vilket är den lägsta nivån på över två år", skriver Swedbank och Silf.

För kompositindex, där även tillverkningsindustrin ingår, innebär det en nedgång till 53,5, från 56,3 i augusti.

"Tillväxten i näringslivet tappade därmed ytterligare fart under tredje kvartalet med risk för en svagare arbetsmarknad längre fram", skriver Jörgen Kennemar.

Enligt Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega, var nedgången i inköpschefsindexet väntad.

– Det är tydligt att aktiviteten i hela näringslivet bromsar in under årets sista kvartal och att tjänsteföretagen ser betydligt dystrare på framtiden nu än de gjorde före sommaren, säger han i ett pressmeddelande.

Almega: Väntad nedgång för tjänstekonjunkturen