ELKRISEN

Tufft för restaurangföretagare när priserna stiger – ”Mycket svårt nu”

STOCKHOLM 20150416En kallskänka skär blomkål på Sodexos personalrestaurang Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060 Bild: Henrik Montgomery / TT

Stigande priser gör att många restaurangägare har det tufft. ”Det är mycket svårt nu, det är inte bara maten som kostar. Det är personalkostnader, hyra, elräkning och även gasen har blivit dyr”, säger restaurangägaren Kiblu Kazi, till SVT.

Enligt Svenskt Näringsliv överväger många restauranger i Dalarna att stänga på grund av det tuffa läget.

– Ska man till exempel höja priserna på mat på en lunchrestaurang, så att det kompenserar för elpriset, då kommer man i princip få lov att höja priserna så mycket att ingen äter där. Det är ett allvarligt läge, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv, till SVT.

SVT: Tufft för restauranger när priserna på mat och el stiger