VALET 2022

E-handelsföretagens önskelista till politikerna

Bild: Jessica Gow

Konkurrenskraftiga elpriser, krafttag mot bedrägerier och slopad kemikalieskatt. Det är tre önskemål från e-handelsföretagen till politikerna, skriver E-handel.se

– För e-handeln har de bland annat en påverkan på transporterna. Om fossilfria leveranser ska få genomslag krävs det att energipriserna inte är för höga, annars är risken att kunderna väljer bort dessa eftersom de blir för dyra, säger Kristina Wärmare, pr- och kommunikationschef samt hållbarhetsansvarig på Netonnet, till Ehandel.se.

Bland förslagen från e-handlarna märks slopad kemikalieskatt och åtgärder mot bedrägerier. Rent allmänt eftersökes konkurrensneutralitet mellan utländska och svenska e-handlare, men också mellan fysisk handel och onlinehandel.

– För oss är det självklart att en regering som värnar e-handeln gör allt i sin makt för att se till att det råder konkurrensneutralitet mellan fysisk handel och onlinehandel. I dag är det inte så. Vi skulle bli väldigt glada om den blivande regeringen började ta bort den typen av regleringar. Men vi skulle nöja oss med att det inte tillkommer fler. Det är egentligen ett ganska lågt ställt krav, säger Markus Lindblad, head of External Affairs på Haypp Group, till Ehandel.se.

Ehandel.se: Han vill också att en ny regering reformerar Konsumentverket