KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Näringslivet positivt till M:s satsning på ny kärnkraft

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Bild: Christine Olsson/TT

Kärnkraften är nödvändig för att elsystemet ska fungera, menar Moderaterna som nu presenterar en plan för att bygga ny kärnkraft.

– Ett positivt besked, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, till TN.

Partiet vill satsa 400 miljarder kronor vilket räcker till tio nya reaktorer.

– Inget land kan abdikera från ett lands energiförsörjning. Det är vad vi gjort i praktiken i Sverige, säger Moderatledaren Ulf Kristersson, enligt TT.

Elsystemet måste fungera för att kunna bidra till den gröna omställningen med ökad konkurrenskraft, fler arbetstillfällen och rimliga priser för människor och företag, menar Moderaterna.

Dubbelt så mycket el kommer att behövas år 2045. För att klara det behövs mer kärnkraft. Därför presenterar partiet en plan för att bygga ny kärnkraft.

”Kärnkraftsnedläggningarna sedan 2014 har tagit Sverige i motsatt riktning. Elsystemet fungerar sämre och prissättningen av el har blivit högre och mer varierande på ett oförutsebart sätt för människor och företag. Ny planerbar kraft innebär att elsystemet får tillbaka viktiga stödtjänster utan en hög merkostnad samtidigt som vi får pålitlig tillgång till el när vi behöver den”, skriver Moderaterna i sin programplan.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, menar att om näringslivet ska kunna bidra till att nå klimatmålen så behövs ett stabilt elsystem som leverera el när och där den behövs till konkurrenskraftig kostnad. För att möjliggöra detta behövs all fossilfri elproduktion.

– Vi ser att kärnkraft är en del av den framtida kostnadseffektiva elproduktionen i Sverige men att den politiska risken för att bygga kärnkraft idag är för stor. Dagens besked med en tydlig politisk riktning för kärnkraften i det framtida elsystemet är därför positivt, säger Jan-Olof Jacke.

Han betonar att det svenska elsystemet är trögrörligt och att det tar tid att bygga elnät och elproduktion.

– Därför är det viktigt att ta bort hinder för att bygga ny kärnkraft så snabbt som möjligt så att ny elproduktion kan komma på plats och möta den efterfrågan på el som klimatomställningen innebär, säger Jan-Olof Jacke.