KRIGET I UKRAINA

Här är Rysslands företagsstölder – IKEA blir IDEA

Bild: Mostphotos, AP Photo, AP Photo/Andy Wong

Greta Gris, Ikea och McDonald's har alla drabbats. Det strömmar in ansökningar till ryska patent- och registreringsverket och flera företag får se hur deras loggor övertas med endast kosmetiska förändringar. ”Det strider mot precis allt”, säger experten Christina Wainikka till TN.

TN har tidigare rapporterat om en ny rysk lag som gör gällande att bolag som är mer än 25 procent ägda av utlänningar i så kallat ”ovänliga länder” och planerar att lämna landet ska försättas under extern administration.

På den ryska listan över ”ovänliga länder” finns bland annat samtliga EU-länder och USA. Nu kommer flera rapporteringar om hur den nya lagen verkställs i praktiken.

Bland annat har ett ryskt företag skickat in en ansökan om snabbmatsvarumärket Onkel Vanja, vars logga liknar McDonald's. Enligt Expressen har dock det ikoniska M:et i loggan skruvats 90 grader och bildar en kyrillisk motsvarighet till bokstaven ”V”.

– Det strider mot precis allt och man agerar i strid med alla internationella åtaganden. Det visar verkligen hur viktiga immaterialrätterna är för företagen och samhällsekonomin, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.

Business Insider rapporterar att ryska myndigheter fått ansökningar om varumärkena ”Starbucks”, "Makdonalds” och "Makdak”.

– Det verkar som att det man siktat in sig på är konsumentproduktioner, men det kan vara så att det är bara det som blivit publikt. När konsumentproduktioner försvinner på marknaden uppstår ett vakuum och från politiskt perspektiv verkar man vilja markera mot de flaggskeppen som försvinner och visa att det kan vi göra själva.

Greta Gris har under flera år varit Storbritanniens största medieexport. 2019 sålde ägarbolaget Entertainment Ones, som bland annat som står bakom barnprogramsfigurerna Greta Gris och Pyjamashjältarna, till den amerikanska leksakstillverkaren Hasbro för motsvarande 40 miljarder svenska kronor.

– I den prislappen ingick bland annat de immateriella rättigheterna. I slutändan har man köpt rättigheterna för att använda Greta Gris och det är något som nu bara försvinner i Ryssland. Det är ett konkret exempel på varför det är så alarmerande, det handlar ju om pengar som företagen blir av med.

Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.

Ett nytt domstolsbeslut ger ryska entreprenörer rätt att använda rättigheterna till Greta Gris utan att behöva betala ersättning, enligt Sky News.

– Hasbro försökte gripa in och göra något rättsligt, men när domstolarna tillämpar sin egen form av juridik är det svårt att få rätt. Det visar att det tyvärr inte är så mycket man som företag kan göra, säger Christina Wainikka.

Hon förklarar att varumärkestvister är ganska vanliga.

– Då handlar det om att ett företag skickar in en varumärkessansökan och någon konkurrent lämnar in varumärkesintrång och saken prövas i en domstol. Men nu har de ryska domstolarna lagt till en till parameter som inte finns någon annanstans: nämligen ovänliga länder.

Fenomenet är dock inte nytt. Efter Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 fick västerländska företag upphöra sin verksamhet. Numera kan man beställa en ”Bikmak” på DonMak, friterad kyckling på Crimean Fried Chicken (CFC) eller kaffe på Starducks på Krimhalvön, enligt Business Insider.

– Vi har sett att man agerat så här tidigare, men nu gäller det hela den ryska marknaden. Den är väldigt stor så det påverkar företagen väldigt mycket.

Nu har även en ansökan om ett möbelföretag vid namn Idea lämnats in till ryska patent- och registreringsverket, skriver GP. Loggan är snarlik den svenska möbeljätten IKEA:s där blå text ligger ovanför en gul platta. Under Idea står det i en svensk översättning ”Idea – möbelfabrik”.

– Det är som sagt svårt för företagen, då det inte finns så mycket man kan göra.

Hon lyfter fram att många västerländska företag agerat länge på den ryska marknaden och detta kommer att få effekter om de vill och kan komma tillbaka.

– Vilka västerländska företag kommer att vilja och våga ha verksamhet i Ryssland framöver? Det här agerandet kan innebära att man skär bort Ryssland från den internationella marknaden.

Business Insider: Imitators like 'Starducks' and Big Mac ripoff 'Bikmak' show what could happen next

GP: Ny rysk ansökan om varumärke – Ikeakopian ”Idea”

Expressen: Fräcka kuppen – när McDonald's stänger

TN: Ingen ersättning för ”Greta Gris” vid ryskt varumärkesintrång

TN: Ryssland hotar att stjäla patent från svenska företag