CYBERATTACKERNA

Vd-bedrägerier allt vanligare bland cyberkriminella

Cyberkriminella fortsätter att hitta nya vägar att nästla sig in i din dator. Nu varnar amerikanska FBI för vd-bedrägerier via virtuella möten och e-post, skriver it-företaget Barracuda.

Det finns tre huvudsakliga metoderna som används. En av dem är att stjäla vd:ns epostkonto och bjuda in de anställda till ett virtuellt möte. Väl i mötet möts de medverkande av en bild på vd utan ljud eller förfalskat ljud som låter som vd:n. ”Vd:n” hävdar att video eller ljud inte fungerar korrekt och instruerar deltagarna att göra en överföring av pengar. Det kan göras i möteschatten eller i ett uppföljande e-postmeddelande, framför det i pressmeddelandet.

Enligt Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks verksamhet i Norden är det ett sätt att kringgå upptäckt och att slippa bygga skadlig kod.

– I stället använder man gammaldags social ingenjörskonst och människors vilja att gå sina kollegor, särskilt överordnade, till mötes, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks verksamhet i Norden.

Pressmeddelande: Vd-bedrägerier allt vanligare på digitala mötesplattformar