KRIGET I UKRAINA

Biljättar tvingas stoppa produktion

Bild: Jens Meyer

Volkswagen, Volvo och Renault stänger alla ned produktion efter de senaste dagarnas utveckling av kriget. ”För all verksamhet på plats är säkerhet och integritet för våra anställda vår högsta prioritet”, skriver Marcus Thomasfolk, kommunikationschef på Volkswagen Group Sverige, i ett mejl till TN.

Volkswagens fabriker i Zwickau och Dresden tvingas stoppa produktionen av elbilar eftersom det råder brist på komponenter som tillverkas i Ukraina, enligt Dagens PS som hänvisar till Die Zeit.

Fabriken i Zwickau är den största elbilsfabriken i Europa med en kapacitet på drygt 300 000 bilar per dag.

När TN kontaktar Marcus Thomasfolk, kommunikationschef på Volkswagen Group Sverige om krigets konsekvenser hänvisar han till Volkswagen-koncernens uttalande i frågan.

”Volkswagen-koncernen följer nyheterna om den ryska attacken på Ukraina med stor oro och bestörtning. Volkswagen hoppas på ett snabbt upphörande av fientligheterna och en återgång till diplomati. Vi är övertygade om att en hållbar lösning på konflikten enbart kan uppnås baserad på internationell lag och rätt. Nivån av påverkan på våra affärsaktiviteter i de berörda områdena bedöms kontinuerligt av en "task force". För all verksamhet på plats är säkerhet och integritet för våra anställda vår högsta prioritet”, skriver han i ett mejl till TN.

Nu stänger även Renault och AB Volvo ned produktion i Ryssland. Enligt Volvos presschef kommer det mänskliga perspektivet i första hand.

– Vi kommer med omedelbar effekt stoppa allt material och komponentinflöde till Ryssland. Vi tar inte emot inkommande gods. Produktionen upphör tillfälligt i fabriken och det samma gäller försäljningen i Ryssland, säger Claes Eliasson, presschef på Volvo, till Dagens Industri.