FLYGBRANSCHENS FRAMTID

SAS ska spara 7,5 miljarder

SAS släpper sin kvartalsrapport. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

SAS fortsätter att blöda kraftigt ekonomiskt. Flygbolaget ska nu genomföra ett jättesparpaket på 7,5 miljarder kronor.

I samband med kvartalsrapporten för november–januari presenteras den planen, som går under benämningen "SAS Forward" som man en nödvändighet om inte företagets kassa ska tömmas helt.

"SAS kommer därför proaktivt genomföra en fullständig omvandling av sin verksamhet, inklusive nätverk, flotta, kollektivavtal och andra kostnadsstrukturer, genom en bred och omfattande omvandlingsplan", skriver vd:n Anko van der Werff i delårsrapporten.

Planen inbegriper bland annat följande planer:

De årliga kostnaderna ska sänkas med 7,5 miljarder kronor.

"SAS kommer att vidta kraftfulla åtgärder för att fortsätta sänka kostnaderna med en betydligt mer omfattande fördelning av kostnadsbördan mellan alla större intressentgrupper och fordringsägare", skriver man.

Stärka balansräkningen genom att minska skulderna och ta in nytt kapital. Hur detta ska gå till och i vilken omfattning framgår dock inte.

En digital omvandling som enligt bolaget ska ge stora ekonomiska fördelar.

Ekonomisk förlust

Rent ekonomiskt blev det nu återigen ett kraftigt förlustkvartal för bolaget. Förlusten före skatt på 2,6 miljarder kronor var betydligt mer än vad marknadens förväntningar låg på.

Intäkterna steg samtidigt till 5,5 miljarder kronor jämfört med 2,3 miljarder kronor det pandemityngda kvartalet föregående år.

"Det finns fortfarande en osäkerhet kring hur covid-19-pandemin kommer att utvecklas och omvandlingen av SAS måste fortsätta för att anpassa oss till den nya marknadssituationen", skriver vd:n.

Viss ökning

Inför sommaren gör man nu bedömningen att kapaciteten kommer att ligga på motsvarande 80 procent av hur det såg ut sommaren 2019, alltså före pandemin.

"Den senaste tiden har vi dock sett en ökning av biljettförsäljningen, vilket är lovande inför sommarperioden", skriver vd:n.

SAS-aktien har den senaste tiden rasat kraftigt i takt med att bland annat den norska banken DNB sänkt riktkursen rejält. Inför börsöppningen i dag är aktien ned 16 procent och de senaste tre åren har den rasat drygt 80 procent.