KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Ny testreaktor i Oskarshamn: ”All fossilfri energi kommer behövas”

En testanläggning för en mindre modulär kärnkraftsreaktor ska byggas på OKG:s område i Oskarshamn sedan Energimyndigheten beviljat projektet runt 99 miljoner kronor i stöd. Arkivbild. Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energifrågor på Svenskt Näringsliv. Bild: Mikael Fritzon/TT, Ernst Henry

Energi (TT)

Energimyndigheten stöttar ett projekt som ska bygga en elektriskt uppvärmd modell av en småskalig modulär kärnkraftsreaktor (SMR), uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Projektet, som är ett samarbete mellan bland annat företaget Blykalla, kärnkraftsägaren Uniper och forskare på KTH, får drygt 99 miljoner kronor i stöd för att uppföra en testanläggning på OKG:s område i Oskarshamn. Den aktuella reaktorn kyls med smält bly i stället för med vatten.

– Planen är att anläggningen ska vara i drift 2024, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid Kungliga Tekniska Högskolan och en av grundarna till Blykalla till TT.

Omställningen från fossila bränslen kommer att innebära en kraftigt ökad elanvändning och då kommer all fossilfri energi behövas, menar Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energifrågor på Svenskt Näringsliv.

– Våra analyser visar att kärnkraften har en viktig roll i ett kostnadseffektiv elsystem framöver och då är det viktigt att möjliggöra forskning inom detta område då det kan bidra till fossilfri och stabil tillgång på el till en konkurrenskraftig kostnad. Det är därför positivt att Energimyndigheten stöttar forskningsprojekt om fossilfri elproduktion som detta i Oskarshamn, säger hon till TN.

– Teknikneutral utgångspunkt är viktig när det gäller att stötta innovation och utveckling av fossilfria kraftslag.

Pressmeddelande: Energimyndigheten stöttar satsning på smarta solelparker och blykylda reaktorer

Sveriges Radio: Ny testreaktor i Oskarshamn – “Stort steg mot Sveriges nästa kärnreaktor”