DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Mässföretagare rasar mot deltagartak: ”Näringsförbud”

Bild: Adam Ihse / TT

Kravet på deltagartak på max 500 personer ställer till det för besöksnäringen. "Det är lika med näringsförbud", säger Benny Karlsson, direktör på Svenska mässan Gothia towers till Besöksliv.

Från och med den 19 januari behöver landets mässor även förhålla sig till regeln om ett deltagartak på max 500 personer.

Ett dråpslag mot alla svenska mässföretagare, skriver Besöksliv. Benny Karlsson, direktör Mässor och möten på Svenska mässan Gothia towers, likställer det med ett näringsförbud.

– Normalt har vi runt 60 000 deltagare vid en mässa och för många av utställarna är det det största som händer på hela året. Vi bär ett jätteansvar och att behöva ställa in är beslut som drabbar enormt många människor, säger han.

Benny Karlsson får medhåll av Christian Clemens, vd på Stockholmsmässan.

– Det är klart att det ställer till den när nya besked dyker upp väldigt plötsligt. Att ställa in hela mässor är oftast heller inte ett alternativ. Vi har så långa planeringstider att kostnaderna ändå blir desamma, så det blir istället att skjuta på dem.

Exempel på hur mässor påverkas är Båtmässan i Göteborg, som skulle ha ägt rum 4-13 februari men har ställts in helt. Inredningsmässan Formexmässan i Stockholm skjuts från januari till maj, men då i en avskalad version. Vidare flyttas Stockholm Furniture Light Fair som skulle hållits på Stockholmsmässan i början av februari flyttas till den 6-9 september.

Besöksliv: ”Vi bär ett jätteansvar”