CORONARESTRIKTIONERNA

JO riktar kritik mot Tillväxtverket - ”Fullkomligt oacceptabelt”

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nu levererar JO en laddning skarp kritik mot Tillväxtverkets hantering av krisstöden.

Enligt JO har Tillväxtverket dröjt för länge med att lämna överklaganden vidare till förvaltningsrätten och varit för långsam i sin handläggning av ärenden om stöd vid korttidsarbete.

Det framkommer i ett pressmeddelande.

– Det ska finnas välfungerade rutiner så att överklaganden alltid hanteras med den skyndsamhet som krävs. Detta är en grundläggande förutsättning för att en klagande ska kunna få sitt överklagande prövat inom rimlig tid. De aktuella klagomålen tyder på att sådana rutiner saknats. Det som nu skett är fullkomligt oacceptabelt, säger chefsJO Erik Nymansson i en kommentar.

TN har under hela pandemin skildrat Tillväxtverkets agerande och hantering av krisstöden. Till exempel har företagaren Jonas Kronlund tidigare berättat om hur han tvingas ligga ute med löner för tio månader för permitterad personal. Ändå får han inga svar från Tillväxtverket.

– Om jag som företagare hade betett mig på det här viset hade jag suttit i fängelse nu”, sade han till TN. Han har JO-anmält myndigheten.

Erik Nymansson menar att myndigheten inte ger tillfredsställande svar i de fakk som JO har granskat:

– Tillväxtverket har enligt min mening inte anfört några godtagbara skäl till fördröjningen i de aktuella fallen. Myndigheten förtjänar kritik för den långsamma handläggningen.

JO: JO riktar allvarlig kritik mot Tillväxtverket