Källor: Ingen uppgörelse klar än

Magdalena Andersson ska återrapportera till talmannen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Klockan 12.00 ska Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson återrapportera till talmannen om hon har ett regeringsunderlag.

Enligt källor till TT pågår ännu förhandlingar om V:s krav på höjd garantipension.

Talmannen Andreas Norlén har en pressträff klockan 13.15, efter mötet med Magdalena Andersson.

V-källor beskriver förhandlingarna som konstruktiva men inte klara, bara timmar innan tidsfristen för Magdalena Andersson går ut, klockan 12.

"Vi är inte framme", uppger V.

Enligt V vill partiet höja garantipensionerna, medan S håller emot. Men den beskrivningen får mothugg från S-håll, som uppger att det finns konkreta förslag på bordet, men att V:s krav är svåra att genomföra.

Pensionsgrupp

Hur det ska vara möjligt för Socialdemokraterna att göra upp något om pensionerna med V är inte helt klart, eftersom pensionsfrågor ska skötas och kommas överens i den så kallade pensionsgruppen. I gruppen sitter S och de fyra borgerliga partierna samt numera också Miljöpartiet. V och SD ingår inte i gruppen.

Socialdemokraterna har inte lämnat några kommentarer.

Andersson fick uppdraget av talmannen Andreas Norlén att sondera underlaget för en ny regering den 11 november. Sedan dess har hon förhandlat med i första hand Vänsterpartiet om att släppa fram henne som statsminister.

C har tidigare sagt sig vara villigt att lägga ned sina röster, trycka gult, i en statsministeromröstning. För att säkra ett regeringsunderlag åt S och Miljöpartiet i det parlamentariska läget som råder måste även V trycka gult.

"Konstruktiva förhandlingar"

Under den gångna helgen har det intensivt förhandlats med V, utan någon indikation på att partierna är överens.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin sade i SVT:s Agenda på söndagen att höjda pensioner för de som får ut minst och formen för partiernas framtida samarbete är punkter som är på bordet i förhandlingarna med V.

– Vi får se. Det är konstruktiva förhandlingar. Jag är förhoppningsfull och relativt positiv, sade Baudin.

Flera alternativ

Vid lunchtid i dag ska Andersson som sagt meddela talmannen hur det har gått. Antingen har hon lyckats nå en uppgörelse med V, eller så har hon inte det. Men det betyder inte nödvändigtvis att Andersson behöver ge upp.

Hon kan be om mer tid, vilket hon redan har gjort en gång, men då krävs att hon kan övertyga talmannen om att en överenskommelse är nära.

Det kan också bli så att talmannen går fram med en statsministeromröstning ändå, även om förhandlingarna inte har landat. Det flaggade Andreas Norlén för tidigare i månaden, för att driva på processen.

Ett annat alternativ är att sonderingsuppdraget går vidare till någon annan.