CORONAVACCINERINGEN

Folkhälsomyndigheten spår låg smittspridning

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Bild: Duygu Getiren/TT

Coronaviruset (TT)

De närmaste tre månaderna kommer smittspridningen av covid-19 att fortsätta men på en relativt låg nivå, bedömer Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten har formulerat tre olika scenarier inför perioden 20 oktober år 2021 till 20 januari 2022. Mest troligt är att utvecklingen kommer att bli enligt scenario noll eller ett, de mildaste varianterna.

"Det innebär att smittspridningen fortsätter på en relativt låg nivå och möjligtvis ökar, men i begränsad omfattning och troligen med lokala variationer. Dessa scenarier förutsätter att vaccinationsgraden i befolkningen fortsätter att stiga och att alla följer rekommendationerna om att stanna hemma vid sjukdom", skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt.

Skulle utvecklingen ta en annan, allvarligare bana så kan det bli aktuellt med återinförda rekommendationer.

"Skulle smittspridningen öka dramatiskt och belastningen på hälso- och sjukvården stiga kraftigt, är vi självklart beredda att vidta åtgärder som att återinföra den nationella rekommendationen om hemarbete och att hålla avstånd", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Fakta

Scenario 0

Utgår från en liten ökning av kontaktintensiteten, vilket leder till en fortsatt smittspridning.

Scenario 1

Utgår från en måttlig ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en viss ökad smittspridning, enligt beräkningarna ungefär 2 500 rapporterade fall om dagen under december och januari. Fler personer kommer att behöva sjukhusvård, men på betydligt lägre nivåer än under samma period för ett år sedan.

Scenario 2

Utgår från en stor ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en betydande ökning av smittspridningen, med knappt 5 000 rapporterade fall om dagen under december och januari enligt beräkningarna. Detta scenario bedöms som mindre troligt.

Källa: Folkhälsomyndigheten