Löfven: Vi ska aldrig tillbaka till 2015

Statsminister Stefan Löfven tycker inte att regeringen har agerat senfärdigt gällande de lokalanställda i Afghanistan. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Afghanistan (TT)

Krisen i Afghanistan kan leda till att fler personer söker skydd i Europa. Men Sverige kommer inte att ta emot lika många asylsökande nu som under flyktingkrisen i samband med Syrienkriget, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– En sak ska vi vara väldigt klara över: vi ska aldrig tillbaka till 2015. Där kommer inte Sverige att hamna igen.

Situationen i Afghanistan är svår att förutse och mycket allvarlig, enligt statsministern.

– Det kan förstås bli fler som lämnar sina hem och då sannolikt i första hand till andra områden inom Afghanistan och i närområdet. Men vi kommer förstås att följa utvecklingen mycket noga, säger Stefan Löfven.

Regeringen jobbar ännu för att de lokalanställda i Afghanistan ska kunna komma till Sverige. Löfven tycker inte att man har agerat långsamt utan planen innefattade evakuering i tisdags. Sedan förändrades situationen, säger han till DN.

– Det här gick väldigt fort. Man gör det lätt för sig om man säger att det var klantigt – ingen förutsåg det. Det fanns en plan men den kunde inte verkställas eftersom allt ställdes på ända, förutsättningarna blev förändrade.

Niklas Svahn/TT