Två små barn skottskadade – flera anhållna

Poliser på plats i Flemingsberg där man fick in larm om skottlossning på lördagskvällen. Bild: Johan Jeppsson/TT

Brott (TT)

Två barn, ett i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern, skottskadades i Visättra söder om Stockholm på lördagen, uppger polisen för TT.

Nio personer har anhållits, samtliga med koppling till kriminella nätverk.

Larmet kom till polisen klockan 20.16 på lördagskvällen men det är ännu oklart exakt vad det var som hände.

– Inget tyder på att de båda barnen som träffades var måltavlor utan de var ute och lekte, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Barnen fördes med ambulans till sjukhus men har inte livshotande skador.

– Barnens skadeläge har inte förvärrats och de har träffats med skott i benen, säger Helena Boström Thomas.

Det två barnen var ute och lekte i närheten av centrum i bostadsområdet Visättra i Huddinge kommun när de träffades av skotten.

– Nio personer har anhållits skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott, säger Joakim Gustafsson på presstjänsten för Åklagarmyndigheten.

Kopplingar till kriminella nätverk

Bland samtliga av de nio frihetsberövade personerna finns kopplingar till kriminella nätverk, enligt polisen.

Senast på onsdag klockan 12.00 måste åklagaren bestämma om de gripna ska begäras häktade eller inte.

Polisen håller förhör med de misstänkta samtidigt som ett intensivt utredningsarbete pågår på platsen för att säkra bevis.

– Vi har gjort ett flertal fynd och en hel del beslag som kan hjälpa oss i utredningsarbetet, sade Mats Eriksson vid polisen vid midnatt.

Polisen har knackat dörr i området för att höra vittnen. Man kommer även att ha en förstärkt närvaro i området den kommande tiden, bland annat för att jobba trygghetsskapande och för att förhindra fortsatta våldsdåd.

"Förtvivlad och förbannad"

Statsminister Stefan Löfven kommenterar händelsen på Facebook och skriver att han både blir "förtvivlad och förbannad".

"Detta besinningslösa våld som sätter hela bostadsområden i skräck är fruktansvärt. Att använda våld i ett område där barn vistas visar på en fullständig hänsynslöshet. Alla barn har rätt till ett liv fritt från våld. Barns rätt till trygghet och säkerhet kommer alltid att vara en av mina högsta prioriteringar, som medmänniska och som politiker."

Löfven skriver också att polisens arbete fortsätter med full kraft samt att hans tankar finns hos de drabbade barnen och deras anhöriga.