KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Sveriges kärnkraftssamordnare: ”Vi måste börja leta nya platser direkt”

Carl Berglöf, regeringens nationella kärnkraftssamordnare, hoppas att en ansökan om ny kärnkraft kan lämnas in senast 2026. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Myndigheter som måste steppa upp, processer som måste bli smidigare och investeringar som måste säkras. Det är bråda dagar för Sveriges kärnkraftssamordnare Carl Berglöf, som i en DN-intervju berättar om de utmaningar som väntar när kärnkraften byggs ut.

Kärnkraftssamordnare Carl Berglöf är ny i sin roll, men har redan hunnit träffa investerare och skapa sig en bild av situationen. När hans mandat går ut 2026 hoppas han att det åtminstone ska finnas en inlämnad ansökan om ny kärnkraft som Strålsäkerhetsmyndigheten har yttrat sig om.

Att bygga ny kärnkraft tar tid, menar Carl Bergström. En av hans viktigaste uppgifter är att öka takten i utbyggnaden, och att hitta platser där de nya reaktorerna kan byggas.

– De måste spridas ut där det finns ett behov – det kan var ett elområde med högt elpris eller regioner med mycket industri. Vi måste börja leta nya platser direkt, säger han till DN.

DN: Hans uppgift: planera kärnkraftsboom i Sverige