KAMPEN MOT KORRUPTIONEN

Sverige allt mer korrupt

Danmark är det minst korrupta landet i världen i en ny rapport från Transparency International. Det mest korrupta landet är Somalia. Sverige faller från 4:e till 6:e plats. Bild: Anders Humlebo/TT

Samhälle (TT)

Sverige faller återigen i en internationell korruptionsrankning – men ligger trots det bland de minst korrupta länderna i världen. Men minst korrupt är ett svenskt grannland.

Organisationen Transparency International gör varje år en bedömning av hur lite eller mycket korrupta världens länder är.

I år hamnar Sverige på plats 6 av 180 med 82 av max 100 poäng. Det är en poäng lägre än förra året och den sämsta placeringen sedan mätningarna startade. Poängen bygger på hur experter och affärspersoner upplever landets offentliga sektor, när det kommer till korruption.

I topp på listan över de minst korrupta länderna ligger för sjätte året i rad Danmark, följt av Finland, Nya Zeeland och Norge. I botten på listan finns icke-demokratiska länder som Somalia, Venezuela, Syrien, Sydsudan och Nordkorea.

Inget land når full pott och medelvärdet hamnar på 43. Att över hälften av länderna hamnar på poäng lägre än medel är allvarligt, enligt Transparency International.

I rapporten lyfts också det faktum att EU-länderna i snitt har tappat poäng de senaste åren. Samtidigt har initiativet för att begränsa korruption avstannat i många länder i Västeuropa.

Petra Hedbom/TT

Fakta

Topp 14 på listan med poäng.

90 Danmark

87 Finland

85 Nya Zeeland

84 Norge

83 Singapore

82 Sverige

82 Schweiz

79 Nederländerna

78 Tyskland

78 Luxemburg

77 Irland

76 Kanada

76 Estland

75 Australien

Sista 14 på listan med poäng

20 Myanmar

20 Sudan

20 Tadzjikistan

18 Libyen

18 Turkmenistan

17 Ekvatorialguinea

17 Haiti

17 Nordkorea

17 Nicaragua

16 Jemen

13 Sydsudan

13 Syrien

13 Venezuela

11 Somalia

Källa: Transparency International