Efter dödsolyckorna: Fler oanmälda kontroller

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Bild: Mikaela Landeström/TT

Politik (TT)

Fler fysiska oanmälda kontroller ska genomföras på svenska arbetsplatser. Detta mot bakgrund av en rad dödsolyckor den senaste tiden.

Den senaste veckan har varit mörk, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff.

Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra fler fysiska, oanmälda kontroller än i dag. Uppdraget ingår i myndighetens regleringsbrev för nästa år.

Den senaste veckan har varit mörk med många flera allvarliga arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Våra tankar går till de drabbade, säger Pehrson på en pressträff.

I måndags avled fem personer sedan en hiss rasat från hög höjd på en byggarbetsplats i Sundbyberg, och på torsdagen avled en man i 60-årsåldern efter en kranolycka på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Dessutom bekräftades att en 25-årig man som skadades i en olycka på samma anläggning i november nu har avlidit.

"Det är fruktansvärt"

Regeringen säger sig ha kontakt med flera aktörer för att undersöka om man kan agera på något sätt.

Det är fruktansvärt, jag tänker mycket på alla de som har drabbats, deras anhöriga och kollegor, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Det finns ingen statistik över antalet oanmälda arbetsplatskontroller men under 2022 genomförde Arbetsmiljöverket 12 500 planerade tillsynsärenden.

Hur mycket kontrollerna ska öka kan Brandberg inte svara på men regeringen ger en tydlig signal och skjuter i budgeten också till pengar för detta.

Vi har arbetsgivare som medvetet tummar på säkerheten för att de helt enkelt kostar pengar, och företag skapar konkurrensfördelar genom att tumma på säkerheten. Det är ett problem som riskerar att bli mer och mer akut när byggbranschen backar och större konkurrens, säger Brandberg.

S kräver kriskommission

Socialdemokraterna kräver en kriskommission för att samordna aktörer och motverka dödsolyckorna. Hittills är det inget regeringen hörsammat.

Jag utesluter inga åtgärder, säger Brandberg.

Hon öppnar för att på något sätt begränsa antalet led av entreprenörer som kan förekomma på till exempel byggarbetsplatser. Där har inte sällan en huvudentreprenör delegerat arbetsuppgifter till flera underentreprenörer.