TILL SIST

Här är årets största inlägg på sociala medier

Omar Rudberg och Edvin Ryding från Young Royals under QX-galan på Cirkus i Stockholm i februari. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Sociala medier (TT)

Hyllningar till publiken, ett avsked till Zlatan och en koranskändning. Det har engagerat flest på sociala medier under året som gått.

Nu presenterar Medieakademin listan över årets mest populära inlägg på Instagram, X och Facebook.

Varje år presenterar Medieakademin sin maktbarometer över vilka konton som har mest makt på olika sociala plattformar. Sedan några år tillbaka presenterar de även vilka inlägg, riktade mot svenskar, som fått flest likes och kommentarer.

Årets listan över mest engagerande inlägg på Instagram toppas av skådespelaren Edvin Ryding, som fick miljontals fans efter sin roll i Netflixsuccén Young Royals. Hans hyllande inlägg till publiken från årets QX-gala fick 926 702 interaktioner, vilket är nästan tre gånger fler än andraplatsen.

Edvin Rydings inlägg på Instagram är ofta skrivna på engelska, men det är endast inlägg på svenska som räknas i Medieakademins kartläggning. Trots att en stor del av Rydings fans befinner sig utomlands får alltså även hans inlägg på svenska många interaktioner.

För inlägg på X, tidigare Twitter, var det fotbollen som var överlägset störst. Svenska fotbollsförbundets hejdå-inlägg till Zlatan Ibrahimovic, när han avslutade sin karriär, fick 42 000 interaktioner, vilket är nästan dubbelt så mycket som andraplatsen. Även den var ett fotbollsinlägg, från samma konto, men denna gång ett hyllande inlägg om Victor Nilsson Lindelöf.

Det konto som toppade listan över mest engagerande på Facebook var den högerradikala sajtens Insikt24 med ett inlägg om koranbränningen som fått 319 463 interaktioner.

Lisa Svensson/TT