Sverige på rymdkartan med ny ramp i norr

ESA-astronauten Marcus Wandt, Kung Carl Gustaf och Christer Fuglesang vid invigningen av Esranges nya ramp för satellituppskjutning, Spaceport Esrange utanför Kiruna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

EU (TT:s korrespondent)

Med rymden i sikte har kungen, regeringen och EU-kommissionen invigt rymdbasen Esranges nya uppskjutningsplats för satelliter.

– Det här placerar verkligen Sverige på rymdkartan, inte bara i Europa utan globalt, säger astronauten Christer Fuglesang.

Det officiella bandklippandet utfördes av kung Carl Gustaf tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen strax före klockan 11 på fredagen.

Spaceport Esrange blir den första anläggningen för uppskjutning av satelliter på europeisk mark. Sedan tidigare har satelliter skickats ut från EU:s rymdbas på andra sidan Atlanten i Franska Guyana.

Förutom att skjuta upp satelliter i omloppsbana kommer basen även att användas för EU:s testprojekt med återanvändbara raketer.

Inte enkelt

Förhoppningen är att den första satellituppskjutningen ska äga rum på basen utanför Kiruna redan inom ett år.

– Här har man ju skickat upp raketer i 50 år, men det är raketer som skickat upp experiment som går upp och kommer ned igen, rakt ner. Nu ska vi kunna skicka upp raketer som är så stora att de kan placera satelliter i bana runt jorden. Det är det som är den stora grejen, berättar Christer Fuglesang för TT och SR Ekot inne på Esrange.

Uppskjutningar är dock ingen enkel och given historia. Bara för några dagar sedan misslyckades ett brittiskt försök att skjuta upp en raket med nio satelliter ombord, via ett specialbyggt flygplan som lyft från en rymdbas i Cornwall.

– Det är inte lätt att bygga en raket och göra helt rätt första gången. Med all sannolikhet kommer det nog att bli en del misslyckande på vägen. Det får man räkna med, säger Christer Fuglesang.

Ordförandeskap

Fredagens invigning skedde parallellt med EU-kommissionens pågående besök i Kiruna med anledning av starten för Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd under våren 2023.

Wiktor Nummelin/TT