ELKRISEN

Regeringen håller pressträff om tuffa elläget

En av Ringhals kärnkraftsreaktorer går på halvfart i helgen. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller pressträff om läget för det svenska elsystemet. Två av sex kärnkraftsreaktorer står stilla från i kväll.

Kristersson, näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) håller pressträff klockan 10 i dag. De ska då "ge en lägesbild av det svenska elsystemet och presentera åtgärder som syftar till att dämpa elpriser och motverka risken för bortkoppling", enligt ett pressmeddelande.

Kallt väder driver upp förbrukningen. Samtidigt är elproduktionen satt under press. Svaga vindar orkar knappt få snurrorna att röra på sig och från och med i kväll står två av sex kärnkraftsreaktorer stilla, plus att en reaktor vid Ringhals går på halvfart i helgen.

Men trots det är det enligt Svenska kraftnät väldigt låg risk för elbrist, i alla fall den närmaste tiden, om inget oförutsett händer. Någon akut elbrist med manuella nedstängningar av elnätet hotar inte.

Ej i beredskap

Ett tecken på det är att Karlshamnsverket inte är satt i beredskap, poängterade Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, för TT i går. Om läget blir mer kritiskt kan Svenska kraftnät begära att det oljeeldade Karlshamnsverket går upp i stabsläge, så att det kan starta med två timmars varsel. Det är inte gjort ännu.

Visserligen räknar Svenska kraftnät i sina prognoser med nödvändig elimport till södra Sverige under ett antal timmar i helgen. Men det är inget ovanligt eller konstigt. Importmöjligheterna nu är goda, säger Pontus de Maré.

För att säkra elförsörjningen framöver tecknar Svenska kraftnät avtal med kraftvärmeverk. I går meddelades att man tecknat avtal med Göteborg Energi avseende Rya kraftvärmeverk, och att man därmed säkrat tillgång till upp till 250 MW i sydvästra Sverige till och med mars 2023.

Drivs med gas

Rya kraftvärmeverk är ett gaskombikraftverk som producerar både fjärrvärme och el. Det drivs med naturgas och har möjlighet att också drivas med olja.

Ryaverket är den andra anläggningen som Svenska kraftnät nu tecknat avtal med för att stärka tillgången av kapacitet i södra Sverige. Den första december meddelades att Eon-ägda Heleneholmsverket ställer kapacitet till Svenska kraftnäts förfogande.

Heleneholmsverket är ett kraftvärmeverk som kan producera fjärrvärme och el och eldas med biogas, naturgas eller olja. Avtalet gäller till och med 31 mars 2023.

Vid dagens pressträff deltar även Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Peter Wallberg/TT