DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Skidanläggningar tvingas skjuta fram skidpremiären

Det blir en senare öppning av backarna i Kungsberget än planerat. Arkivbild. Bild: Kungsberget

Skidor (TT)

Trots ett plötsligt snöfall förra helgen tvingas Kungsbergets skidanläggning att skjuta på datumet för premiäråket. Men andra skidanläggningar hoppas kunna öppna som planerat.

I fredags meddelade Branäsgruppen att de skjuter fram öppnandet av liftar och pistar i Kungsberget i Gästrikland. Planen var att öppna den 3 december – nu blir det den 17 december i stället. Anledningen är det milda vädret.

"Vi använder endast luft och vatten för att producera snö. Det behövs ungefär 3 minusgrader och låg luftfuktighet i tre sammanhängande dygn för att producera tillräckliga snömängder. Men som prognosen ser ut i dagsläget kan vi inte garantera att nedfarterna är åkbara nästa helg", säger Stefan Alanärä, teknisk chef på Branäsgruppen, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Branäsgruppen meddelat att anläggningen Vallåsen i Halland är under försäljning och inte kommer att öppna denna vinter. Anläggningen i Branäs i Värmland ska däremot öppna enligt plan den 16 december.

Även andra anläggningar som TT varit i kontakt med säger att de planerade premiärerna ligger kvar. Många öppnar veckan före jul, Romme Alpin nära Borlänge den 22 december till exempel. Skistars backar i Vemdalen i Härjedalen öppnade redan den 26 november.

– Vi har kunnat producera snö och det har också kommit en del natursnö, säger Petra Hallebrant, kommunikationschef på Skistar.

Sälen i norra Dalarna drar i gång den 2 december och jämtländska Åre den 8. Järvsö i Hälsingland meddelar att man planerar att öppna den 22 december.

– Vi öppnar den 21 december, det kan till och med bli tidigare, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll, också det i norra Dalarna.

Petra Hedbom/TT