CORONAVACCINERINGEN

Svenskt covidvaccin närmare test på människa

Studier på möss har visat positiva resultat för en svensk vaccinkandidat mot sars-cov-2. Arkivbild. Bild: Sakchai Lalit/AP/TT

Forskning (TT)

Resultat från studier på möss pekar mot att ett dna-vaccin utvecklat vid Karolinska institutet skulle kunna vara effektivt mot covidinfektion.

De flesta av de vaccin som i dag används mot coronaviruset fungerar genom att nyttja delar av virusets så kallade spikprotein för att aktivera kroppens immunförsvar. Ett bekymmer med dessa är att spikproteinet muterar ofta och därmed kan göra vaccinet mindre effektivt.

Forskare vid Karolinska institutet kikar därför på om ett så kallat dna-vaccin, som inte är lika känsligt för mutationer skulle kunna vara effektivt. Det som nu studeras innehåller flera delar av viruset, inklusive sådana som inte muterar i samma takt.

Bredare skydd

– Teorin är att denna typ av vaccin kan ge ett bredare skydd och till och med kunna vara effektivt mot eventuella nya coronavirus som kommer i framtiden, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid Karolinska institutet och medförfattare till studien.

I studien, som publicerats i tidskriften EMBO Molecular Medicine, har forskarna testat dna-vaccinet på möss. De såg att de möss som fått vaccinet var mer skyddade mot allvarlig infektion med beta-varianten av sars-cov-2 än icke-vaccinerade möss.

Det aktuella vaccinet består av dna-sekvenser som gör att cellerna börjar tillverka vissa specifika proteiner. Forskarna har använt delar av spikprotein från tre olika varianter av coronavirus plus två andra virusproteiner som är mer stabila. Att vaccinet riktar sig mot delar av viruset som inte muterar så lätt skulle kunna innebära att det ger ett bredare skydd.

Försök på människor

– Tanken är att det skulle kunna användas för att ge påfyllnadsdoser som förhoppningsvis skyddar längre än dagens vaccin, säger Ali Mirazimi.

Forskarna har lämnat in en ansökan till Läkemedelsverket om att få inleda försök på människor, en så kallas fas 1-studie.

– Så fort vi får svar är vi redo att börja testa, säger Ali Mirazimi.

Vaccinet är utvecklat vid Karolinska institutet i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset och Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Två av forskarna bakom studien är Matti Sällberg och Lars Frelin som är grundare av och delägare i Svenska Vaccinfabriken Produktion, som äger patentansökningar för vaccinet.

Petra Hedbom/TT